Lávka v Ostrovském měsíčníku

Následující pěkně zpracovaný článek o naší lávce se objevil v pravidelném plátku, konkrétně v 8. díle roku 2011, vycházejícím v nedalekém městě Ostrov, pod které Boč spadá.

Visutá lávka v Boči je v provozu 50 let

V roce 1961 obyvatelé a rekreanti konečně získali pohodlné a spolehlivé spojení přes řeku Ohři na železniční zastávku trati Chomutov - Cheb. Přes 80 m dlouhá visutá (lanová) lávka nahradila dřívější obecní přívoz a spolehlivě slouží už půl století.
Do celého komplexu musíme počítat i zcela nově trasovanou přístupovou cestu včetně veřejného osvětlení. Lávka odolává větru a nepřízni počasí dodnes. Zatím nepotřebovala konzervaci lan. Horší je to s dřevěnou mostovkou, velice často se musí měnit prkna, to je nekonečný proces (mohou to potvrdit na Obecním úřadì Stráž nad Ohří). Vlivem obětavosti některých občanů a rekreantů z Chomutova byla lávka vystavěna za relativně nízkou pořizovací cenu. Například hutní materiál dodaly VTŽ Chomutov, nosná lana Jáchymovské uranové doly atd. Dále např. při rozvinutí poměrně těžkých lan pomohlo obrněné pásové auto čsl. armády, které zrovna bylo poblíž na letním výcviku. Většina výkopových prací před betonáží se dělala ručně a zadarmo. Proto si občané a chataři tuto stavbu oblíbili a jsou na ni dodnes hrdí a pyšní. Lávka se stala dominantou obce. 
autor článku v Ostrovském měsíčníku: Karel Fric
zdroj fotografií: https://www.tripmondo.com/
SEO